Kuvien optimoinnin perussäännöt

Joona Penttilä

Oletko törmännyt sivustoihin, jotka lataavat julmetun kauan? Ja kaiken lisäksi se on kuva, jota se lataa? Hitaus voi johtua huonosta kuvaoptimoinnista. Listaan pari perussääntöä, jotka kannattaa muistaa siirtäessä kuvaa nettisivustolle.

 

1. Kuvan koko

Yleensä hallintajärjestelmässä on valmiina kuvatyyli-moduuli, joka hoitaa kaiken puolestasi (kuvan skaalaus/leikkaus jne..), mutta niihinkin törmää, joissa sitä ei ole. Alkuperäiskuvaa ei olisi suositeltavaa siirtää verkkosivuille, jos kuvan pituus ja leveys on pikseleissä 3000 x 1500 px. Tällöin kuvalle tulisi kokoa noin 1.5 - 3 Mt. Muokatkaa kuvat ennen siirtoa!

 

Hyviä ohjelmia ovat tähän:

Adobe Photoshop (http://www.adobe.com/fi/products/photoshop.html)

Gimp (https://www.gimp.org/)

 

Netissä hoitavat kuvan optimointityökalut:

Imageoptimzer (http://www.imageoptimizer.net/Pages/Home.aspx)

Online Image Optimizer (http://tools.dynamicdrive.com/imageoptimizer/)

 

2. JPG, PNG vai SVG

Perussääntö kuvaformaatin valinnassa on aina se, että valokuvat tallennetaan JPG-formaatissa ja vektorigrafiikat ym. PNG/SVG-formaatissa. JPG:n haittapuoli on se, että se ei tue läpinäkyvyyttä, jolloin se pitää tallentaa PNG-muotoon. SVG yleistyy hiljalleen webissä ja sitä käytetään jo mm. sivuston logossa tai vektorigrafiikoissa.

 

3. Googlehan tykkää nopeudesta

Jos myöskin ihmetellään miksei yrityksen sivusto ole tarpeeksi ylhäällä Googlen hakutuloksissa, syypää voi olla siinä, että sivustot ovat hitaat. Googlehan tunnetusti tykkää nopeista sivustoista.

Googlen palvelu, josta voi katsoa sivuston nopeuden ja virhetulokset: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

 

Älä epäröi ottaa yhteyttä, jos yrityksesi sivut ovat hitaat. Laitetaan ne kerralla kuntoon! :-)

 

 

Joona Penttilä

Digimaailman kasvatti Joona on Buorren ohjelmoija Kaustiselta. Hän on tehnyt mm. Wordpress-, Joomla- ja Drupal-toteutuksia. Haastavat ja tekniset projektit tuovat hymyn Joonan huulille. Vapaa-aikansa hän viettää salilla tai valokuvauksen ja salibandyn parissa.

Ota
yhteys